Antwerpenstraat 32

7559 NH Hengelo

email: annemustie@home.nl

Tel: 074-2780885

KvK nummer 68745125

 • White Facebook Icon
 • White Instagram Icon
 • White Pinterest Icon

© 2016 Annemarie Bökkerink Proudly created with Wix.com

 

Search
 • annemustie

Mijn ervaring met intermittent fasting


Omdat ik als voedingsdeskundige geïnteresseerd was in deze vorm van vasten, heb ik me 4 weken ondergedompeld in het vasten. Zodat ik mijn ervaring kan delen en adviezen kan geven aan diegene die aan intermittent fasting (periodiek vasten) willen gaan doen.

Ik heb in 4 weken twee verschillende schema’s gevolgd. De eerste 2 weken het schema 16/8 (eten van 12:00 tot 20:00, ontbijt overslaan) en de andere twee weken het schema 5:2 (5 dagen gewoon eten en twee dagen max. 300 kcal. per dag).

Ik voelde mij het prettigst bij het eerste schema. Ik was verbaasd dat mijn lijf heel makkelijk 16 uur zonder eten kon, normaal had ik om 7:30 en om 10:00 toch wel honger (mijn maag rommelde dan ook echt.

Veel van de vermeende gezondheidsvoordelen van vasten hebben betrekking op de lange termijn, dus hier kan ik weinig over zeggen. Dit is wat het mij gebracht heeft.

 • Ik ben 2 kilo kwijtgeraakt.

 • Ik voel me verrassend energiek en licht. Als ik honger heb dan drink ik gewoon water. En het is lunchtijd voor ik het doorheb.

 • Dat ik nu veel makkelijk een maaltijd over kan slaan en ook niet altijd iets bij de koffie of thee hoef.

 • Dat als je het langzaam opbouwt, je lichaam er echt aan went en als je i.p.v. wat te eten, wat drinkt neemt, ebt het gewoon weer weg, honger komt met vlagen.

 • Ik vind het echt veel makkelijker om van ongezonde voeding af te blijven

 • Ik merk dat ik echt trek krijg in gezonde, voedzame voeding. Niet in koekjes, chips en andere rotzooi.

 • Nu weet ik het verschil tussen wat echt honger is en wat trek.

 • Ik geniet van een nieuw soort rust, omdat ik helemaal geen emotionele eetbehoeftes voel.

Intermittent fasting is geen wondermiddel. Maar het is voor mij wel een gereedschap om bepaalde resultaten teweeg te brengen. De voornaamste voordelen waren voor mij mentaal. De rust en de afgenomen drang naar (ongezond) eten maken me erg blij.

Ik sluit nu de periode van intermittent fasting af, maar ik probeer nu wel wat vaker in de week het ontbijt over te slaan, zodat ik me fitter voel en gezondere keuzes maak.

Vasten past niet bij ieder lichaam, en het is niet alleen maar geweldig. Maar voor de meeste mensen is het veilig om een 16:8 vast te proberen, zolang het gecombineerd wordt met voldoende gezonde voeding.

Ook belangrijk:

Vasten ondersteunt ook een cholesterolverlagend dieet en het verlaagt de productie van ghreline (honger hormoon) en verhoogt de produktie leptine (het verzadigingshormoon). Dus minder honger, minder trek en daardoor minder inname van voeding (calorieën).


55 views